HAFTANIN KEMANE SANATÇISI
CAFER NAZLIBAŞ
Kemane sanatçısı 1988 yılında Eskişehir'de doğdu. İlk ve orta öğretimini Eskişehir'de tamamladı. 2003 yılında Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü'nü birincilikle kazandı. Burada 4 yıl süren viyola, keman ve piyano eğitiminin ardından, 2007 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Temel Bilimler-Türk Halk Müziği bölümünü kazandı.
Kemane çalmaya lise yıllarında başlayan Cafer Nazlıbaş, bu dönemde çok sayıda TRT - Türk Halk Müziği TV programlarında (Halkalı Şeker, Çalsın Davullar, Tatlı Dile Güler Yüze, Türkülerle Anadolu, Bir Türküdür Yaşamak, Yaşamın Sesi Türküler, Türkü Söylemek Lazım, Bizim Havalarımız, Ezgi Günü vb..) ve Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosuna bağlı olarak oluşturulan Anadolu Senfoni Orkestrasında kemane sanatçısı olarak yer aldı. Emel Taşçıoğlu, Gülşen Kutlu, Ali Özütemiz (Kıvırcık Ali), Sabahat Akkiraz, Bedia Akartürk, Nurullah Akçayır, Sevcan Orhan, Musa Eroğlu, Nuray Hafiftaş, Gülay, Yavuz Bingöl, Hüseyin Turan, Orhan Hakalmaz, İsmail Altunsaray gibi birçok Türk Halk Müziği sanatçısına eşlik etme şansı buldu.
Nazlıbaş, üniversite eğitim-öğretim hayatını, kemane sazının bir geçiş dönemi olarak tanımlamış ve Anadolu kökenli bu sazı birçok dünya ülkesinde insanların beğenisine sunmuştur. Bu dönemde kemane sazını farklı müzikal alanlara taşımış ve birçok kültürel sunumda bulunmuştur.Evrensel müziğin popüler isimlerinden Mercan Dede ile neredeyse tüm Avrupa Ülkeleri başta olmak üzere; Avusturalya, Hindistan, Kanada, Brezilya, Ürdün, Lübnan gibi dünyanın pek çok önemli kültür merkezlerinde konser vermiş ve sazını dünyaya tanıtmıştır. Kanun virtüözü ve Türk Müziği saz eserlerinin önemli bestekârı Göksel Baktagir eşliğinde İstanbul Sazendeleri adlı grubun konserlerinde konuk sanatçı olarak yer almıştır. Ayrıca Ludovico Eunaudi, Azam Ali, Sissoko Ballake, Justin Adams gibi, alanlarında tüm dünyanın takdirini kazanmış önemli sanatçılarla uluslararası projelerde yer alma şansı bulmuştur.
Bu sırada kişisel çalışmalarına da önem veren Nazlıbaş, birçok ilde kendi çalışmalarından oluşan dinletiler hazırlamış, insanların beğenisine sunmuştur. Bu çalışmaları dışında evrensel müziğe yönelik çok sayıda değişik tarzda albüm, film ve dans müziklerine kemanesi ile eşlik etmiş ve sazını farklı müzikal boyutlara taşımıştır. Bu sayede kemane sazının çalım teknikleri konusunda kendini geliştirmiş, sazının kapsadığı müzikal yelpazeyi genişletmiştir.
Cafer Nazlıbaş halen çalışmalarına devam etmekte olup, kendi bestelerinin de içinde olduğu "Feryad-ı Kemane" isimli ilk solo albümünü 2013 Aralık ayında yayınlamıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder